IT-företag i Linköping

Linköping är en universitetsstad som genom innovation, utveckling, framåtanda och med en utgångspunkt från ett tekniskt inriktat universitet frambringat många framgångsrika IT-företag. Linköping kommun stoltserar med att inneha en väl profilerad renommé av etablerade IT-företag som tillkommit via kommunstödda Linköping universitet. Via universitets innovationskontor kan entreprenörer tidigt fånga upp skickliga talanger, vilka i sin tur får en rivstart i sina karriärer.

Det som också gör Linköping till en bra stad för IT-företag att etablera sig är den stora tillgången till kontorslokaler och alternativa kontorsplatser såsom kontorshotell. Eftersom IT är en väldigt datorcentrerat och kontorsorienterad bransch är det viktigt med bra tillgång till lokaler. Via onlinetjänster såsom Workaround går det även att hitta kontorsutrymmen att hyra i hela Sverige.

Framgångsrika IT-företag

Några av Sveriges mest framgångsrika IT-företag har sin hemvist i Linköping. Bland annat finner vi det medicinskt inriktade företaget Sectra som gör IT-system anpassade för medicinska ändamål samt avlyssningssäkrade kommunikationssystem, med hänsyn tagen till sekretess inom vården.

  • Objektia: Ett företag som utvecklat ett system speciellt för annonsering av företagslokaler. De ska fungera som en mäklare mellan företag och lokaluthyrare via deras onlinetjänst med samma namn.
  • Senion Lab: Ett innovativt IT-företag som bygger mjukvara som ska hjälpa människor att hitta i lokaler såsom gallerior och sjukhus. Deras teknik, inomhuspositionering gör det möjligt att hitta affärer inuti en stor galleria utan att vara beroende av GPS, som så ofta saknar täckning i stora byggnader.
  • Per och Per: Är ett IT-konsult företag som bland annat varit med och utvecklat testprogramvara åt Eriksson för deras 4G-nät. De är även bland de mest ledande i landet vad gäller utveckling av mobilappar för fältbruk och skogsindustri. Deras konsultbolag växer hela tiden i takt med nya uppdrag.
  • SICK: Ett teknikföretag med fokus på sensorlösningar och i Linköping har de sitt kompetenscenter för AI och bildbehandling. Företaget började som en avknoppning från universitetet i Linköping, från vilken de fått det innovations- och forskningsinriktade arvet. De har även blivit utsedda till en av Sveriges bästa arbetsplatser 2019. Bara 2018 anställde de så många som 19 personer varav många av dessa var nyexaminerade ingenjörer från Linköping universitet.

De bästa tipsen för unga arbetssökande IT-ingenjörer

  • Bli vän med företaget du gör ex-jobbet hos. Du har allt att tjäna på att visa framfötterna när du gör examensarbete vid något attraktivt mjukvaruföretag. När företaget redan känner dig och sett dina förmågor har du redan ett steg in i företaget. Därför kan det också vara en god idé att vara strategisk med vilket företag du väljer att göra ditt ex-jobb hos.
  • Sök juniortjänster. När du söker jobb är det bra att först fokusera på de tjänster som inte kräver lång erfarenhet. Juniora tjänster kräver ofta 1-2 års erfarenhet, men det innebär även att de är villiga att anställa nyexaminerade utan erfarenhet när konkurrensen om arbetskraft är stor. Du kan även använda fritidsprojekt som du kan visa upp.
  • Slipa på dina CV och personliga brev. Din ansökan är ofta första intrycket hos arbetsgivarna, så gör ditt bästa för att det ska räknas. Det finns mängder med guider online och färdiga mallar att ladda ned och använda som referens.

 
 
 
videozoom