Mjärdevi Science Park

Mjärdevi Science Park ligger i västra Linköping, och här samlas de flesta av stadens teknikföretag. Strax utanför ett av Linköpings universitets campus, campus Valla, hittar man detta lokala Mecka för teknikintresserade, där ungefär 250 olika företag finns samlade. Företagen arbetar inom branscher som telekommunikation, affärssystem, programvara, systemutveckling, elektronik, hemkommunikation och fordonssäkerhet. De största företagen i vetenskapsparken är Ericsson, Realeasy, IFS, Sectra, Lawson, Combitech oc h CGI Group. Sammanlagt har de olika företagen runt 6 000 anställda. Den student som har tur behöver med andra ord inte förändra sin resväg nämnvärt vid övergången mellan studentliv och arbetsliv. Universitetet har också en nära koppling till Mjärdevi Science Park, förutom dess geografiska närhet: många av de företag som nu finns i vetenskapsparken kunde nämligen startas tack vare innovationer som har kommit från Linköpings universitet.

Anledningen till att många företag väljer att etablera sig i en science park, istället för ett eget högkvarter, är sannolikt de möjligheter till nätverkande och utbyte av erfarenheter som leder till att inte bara företaget, utan branschen som helhet, växer.800px-Mjärdevi1

Tidigare hyllades IT-tekniken på området inte bara genom de många branschaktiva som arbetade där, utan också genom ett museum över datahistoria, som hette IT-ceum. Det  byggdes 2005, men fick bara stanna i Mjärdevi Science Park i fyra år. År 2009 flyttades nämligen museet för att integreras i länsmuseet Östergötlands museum.

Mjärdevi Science Park drivs av Mjärdevi Science Park AB, som är ett kommunägt bolag. De arbetar inte bara för att bibehålla parken, utan för att hela området ska växa och utvecklas. Detta verkar också vara något som de har lyckats med, då Mjärdevi Science Park grundades 1984, och idag är större än någonsin tidigare. År 2014 firade parken sitt 30-årsjubileum, och med tanke på den starka anknytning som parken har till forskningen på universitetet, vilket gör att nya hjärnor och nya unga talanger hela tiden integreras i parken, kommer de att kunna fira sitt 60-årsjubileum år 2044 och se tillbaka på ytterligare 30 år av utveckling.

Om du själv funderar på att starta ett företag inom teknikbranschen, men saknar pengarna som behövs som startkapital, kan du ansöka om att få låna pengar på Advisa.

 
 
 
videozoom